Friday, November 7, 2008

ASAM LAKSA


BAHAN BAHAN
10 EKOR ikan kembung - direbus dan diambil isinya kemudian dikisar
2 bungkus laksa - direbus

Bahan2 kuah:
9 keping asam keping -kalau suka masam2 boleh tambahkan asam
3 kuntum bunga kantan - dibelah 4
10 tangkat daun kesum
14 biji limau kasturi -dibuang biji
air rebusan ikan tadi
garam secukup rasa
1 batang serai - diketuk
2 cawan air asam jawa
2 sudu besar minyak - untuk menumis

Bahan2 kisar:
5cm belacan
15 tangkai cili kering - direndam dengan air panas supaya lembut
atau di rebus
1 inci lengkuas
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan2 sampingan:
1 batang timun
2 biji bawang besar
1/2 nenas potong ikut suka
2 biji cili merah
10 biji cili padi
10 biji telur rebus

cara:
panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga wangi
masukkan isi ikan, air rebusan ikan, asam keping, air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan. kacau sehingga sebati
masak sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa
kacau kuah sehingga pekat
hidangkan bersama2 dengan laksa dan bahan2 sampingan
note: kalu nk cepat boleh pakai ikan serdin je,but rasa x sama mcn ikan segar

Sunday, November 2, 2008

AYAM TANDOORI




Bahan-bahan:
2 ekor ayam setiap 1 ekor di ptg 4
bahan kisar 1:
150 g helia
2 biji bawang besar
3 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
2 biji lemon - ambil jus
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kari ayam
2 sudu teh serbuk cili
150g natural yogurt kalu boleh pakai jenama tesco murah
1/2 sudu teh pewarna merah
sedikit gula

BAHAN KISAR:
3 biji cili kering
11/2 camt biji sawi
1 camt halba
2 sudu biji ketumbar - goreng tanpa minyak utk kasi naik bau
2 sudu teh jintan putih - goreng tanpa minyak utk kasi naik bau

cara:
- perap ayam dengan bahan kisar 1 selama 1/2 jam
- masukkan bahan kisar 2 gaulkan sehingga sebati
- masukkan dlm bekas tertutup dan simpan dlm fridge semalaman
- masa nak bakar sapu sedikit minyak sapi
- bakar dlm suhu 180 degree selama 60 min

yam plam squid salad/kerabu sotong

BAHAN A :-

700 gm sotong buangkan kulit dan hiris petak2 mcn gambarnya
3 air limau nipis/kasturi
1 sudu teh fish sos
1 sudu teh gula pasir
1/3 garam/atau ikut rasa masin2
15 ekor udang kering di tumbuk hancur

BAHAN HIRIS/MAYANG

1 btg lemongrass
3 PK daun ketumbar
1 pK daun bawang
1 biji bawang besar
6 biji cili padi
2 biji cili hijau
3 biji cili merah
5 ulas bawang merah
2 biji buah tomato
1 biji mangga muda / di larang guna mangga masak
2 helai daun limau puruk

CARA MASAK

1. Rebuskan sotong,sudah masak angak dan Toskan.
2. Gaulkan semua bahan2 tadi termasuk bahan A
3 apa lg makan ler

Saturday, November 1, 2008

ayam masak merah athirah



Bahan:
1 ekor ayam, potong 12. Bersihkan.
3 sudu besar Cili giling
3 sudu besar tomato sos
Minyak untuk menumis
2 biji bawang (dihiris bulat)
sedikit garam, sedikit gula
Bahan kisar
5 batang serai,
3 inch halia
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
Cara:
1. goreng ayam 1/2 masak
2. Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga kuning kemudian masuk kan Cili giling
3. Setelah naik minyak, masukkan ayam yang telah di goreng tadi
3. Kacau hingga ayam masak.
4. Masukkan sos tomato, dan terus gaul hingga sebati. Masukkan garam dan gula
6. kalau ingin kan kuah, tambah sedikit air. Kacau sekejap dan tutup api

selamat mencuba gu

tomyam seafood



10 ekor udang besar/udang galah
2 ekor ketam besar, dibersihkan dan potong dua setiap ekor
1 batang lobak merah, dibersihkan dan potong ikut suka
8 biji cendawan butang dalam tin, belah dua
Bunga kobis secukupnya, kuantiti bergantung pada masing2
2 helai daun limau purut
1 inci lengkuas, dititik
10 biji cili padi siam, diketuk
2 biji bawang besar, belah 4 setiap satu
2 batang serai, dititik
2 kiub pati tom yam “Maggi”
1 kiub pati ikan bilis “Maggi”
5 biji limau kasturi, diambil jusnya
Sedikit garam dan gula
2 biji tomato, dibelah 4 setiap biji
Cara-cara
Didihkan air kurang lebih 1 liter, masukkan semua bahan2 diatas kecuali, ketam, udang, jus limau dan garam/gula. Biar mereneh kurang lebih 10 minit.
Masukkan udang dan ketam. Perasankan dgn sedikit garam dan gula (jika perlu), dan akhir sekali masukkan belahan tomato dan jus limau kasturi. Biarkan mendidih utk 5 minit. Angkat dan hidangkan…
PERHATIAN:- Boleh juga ditambah dgn sotong, daging ikan dan juga sayur2 lain seperti putik jagung dan saleri.jgn lupa daun ketumbar bila nk hidang
Posted by taiko dublin

MEE KARI



MEE KARI


Bahan-bahannya:-

1 mangkuk ikan bilis ) dikisar hancur

2 biji bawang merah besar )

6 batang serai ( dititik)

4 sudu besar rempah kari daging
10-20 biji bebola ikan atau isi ayam (fillet)

semangkuk santan
1 paket mee kuning
sayur sawi, taugeh - dicelur ikut suka

minyak untuk menumis

1) Panaskan minyak. Masukkan batang serai, bahan yang dikisar serta serbuk kari. Tumis sehingga bau naik dan rempah masak.
2) Masukkan santan. Diikuti dengan bebola ikan atau isi ayam
fish cake(ikut suka).
3) Masukkan garam. Tunggu sehingga masak.
4) Celur mee dan juga sayur.
5) Hidangkan.

Note: Hidangan untuk 3-4 orang.