Saturday, March 24, 2012



Assalamualaikum...selamat petang...kali ni saya nak kongsi resepi 'Ayam Goreng Berempah' ikut style saya sendiri...Ayam goreng ni kena makan masa panas2 baru sedap...terutamanya tang serdak2 dia tu...pada saya ayam goreng ni sedap la...tapi terpulang la pada tekak masing2 kan.. 














AYAM GORENG BEREMPAH BAHAN2 : 

1/2 ekor ayam-potong ikut suka, dibersihkan dan toskan..
1 labu bawang besar* 
5 ulas bawang merah* 3 ulas bawang putih*
2 inci halia* 
2 inci lengkuas* 
1 inci kunyit hidup* 
1 sudu besar serbuk kari daging*
1/2 sudu besar serbuk cili*
5 batang serai-dihiris kasar* 
1 sudu besar biji ketumbar * 
1 sudu besar jintan manis* 
1 /2 sudu besar jintan putih* 
1 sudu besar lada hitam*(kisar halus bahan beranda*)
Garam secukup rasa dan sedikit gula 
2 tangkai daun kari Minyak secukupnya untuk menggoreng 


CARA::


Gaulkan ayam dengan bahan2 kisar,
Garam dan gula..Perap selama 1-2 jam. 
Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga separuh masak,
Taburkan daun kari dan goreng hingga ayam betul2 masak. 
Angkat ayam dan tapis serdak...sedia untuk dihidangkan...

Hari ni msk nasi ayam lagi. Dah selalu sangat buat nasi ayam yg ayamnya digoreng je. Kali ni tukarlah selera pulak..cuba buat resepi nasi ayam hainan.. 

BAHAN BAHAN :

BAHAN UNTUK REBUS AYAM
1 Ekor Ayam Air ( mesti cukup untuk tenggelamkan Ayam )
Garam Serbuk pati ayam
kalau suka 2 inci halia diketuk

Cara penyediaan:
Sediakan periuk,
letak air, garam, dan halia yang diketuk.
Didihkan.Masukkan ayam .Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan.
Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur. Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut. Untuk nasi: 3 cawan beras 5 cawan air rebusan ayam , jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan 2 ulas bawang putih - ditumbuk 1 inci halia - ditumbuk Garam 1 sudu besar majerin 1 sudu besar minyak masak Cara penyediaan: 1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan. 2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi. 3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam. 4. Tanak hingga masak. *Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya.

UNTUK SUP :
Air rebusan ayam Daun sup ,dihiris Cara penyediaan: ~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup.

 UNTUK SOS : 10 biji cili merah 1 inci halia 2 ulas bawang putih 1 sudu besar gula Garam 2 sudu besar jus limau nipis 1/2 botol sos thai Cara penyediaan: 1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau. 2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai. Untuk sos kicap: 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato 3 sudu besar kicap manis 5 sudu besar air rebusan ayam 1 sudu besar gula Cara penyediaan: Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

 BAHAN SAMPINGAN : 1 batang timun ~ dihiris 2 biji buah tomato ~ dihiris Salad ~ dihiris Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipoton4