SUP DAGING
bahan-bahannya:-
1 ulas bawang besar } Bahan A
1 cm halia } dikisar halus
10-15 biji lada hitam }
rempah sup 3 sudu besar}
2 biji bunga lawang }
1 batang kulit kayu manis } Bahan B
3 biji buah pelaga }
3 bunga cengkih }
sekilo daging - dipotong kecil
4 biji ubi kentang - dipotong 4 6
daun sup/bawang - dipotong 1 cm
Karet 1 batang - dipotong
1 jag air
sedikit garam
cara-caranya:-
1) Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan A (yang dikisar) bersama-sama dengan bahan B. Masukkan daging . Tumis sehingga aroma bau naik.
2) Masukkan air. Kemudian masukkan ubi kentang dan karet. Biarkan didih. Biarkan daging empuk bersama-sama ubi kentang dan karet.
3) Masukkan garam. Masukkan daun sup/bawang. Biarkan seketika. Tutup api.
4) Siap untuk dihidangkan.
Hidangan untuk 5-7 orang makan.
No comments:
Post a Comment