Friday, November 7, 2008

ASAM LAKSA


BAHAN BAHAN
10 EKOR ikan kembung - direbus dan diambil isinya kemudian dikisar
2 bungkus laksa - direbus

Bahan2 kuah:
9 keping asam keping -kalau suka masam2 boleh tambahkan asam
3 kuntum bunga kantan - dibelah 4
10 tangkat daun kesum
14 biji limau kasturi -dibuang biji
air rebusan ikan tadi
garam secukup rasa
1 batang serai - diketuk
2 cawan air asam jawa
2 sudu besar minyak - untuk menumis

Bahan2 kisar:
5cm belacan
15 tangkai cili kering - direndam dengan air panas supaya lembut
atau di rebus
1 inci lengkuas
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan2 sampingan:
1 batang timun
2 biji bawang besar
1/2 nenas potong ikut suka
2 biji cili merah
10 biji cili padi
10 biji telur rebus

cara:
panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga wangi
masukkan isi ikan, air rebusan ikan, asam keping, air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan. kacau sehingga sebati
masak sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa
kacau kuah sehingga pekat
hidangkan bersama2 dengan laksa dan bahan2 sampingan
note: kalu nk cepat boleh pakai ikan serdin je,but rasa x sama mcn ikan segar

No comments: